Kinesitherapie
Kinesitherapie betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging” .
Kinesitherapie betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging” .
Kinesitherapie betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging” , en dekt dus een grote lading. Het zal duidelijk zijn dat de kinesitherapeut van een eerste klasse voetbalploeg heel andere methodes en doelstellingen heeft, dan een collega die in een instelling werkt met zwaar mentaal gehandicapte mensen. De kinesitherapeuten in onze praktijk hebben dan ook meerdere postgraduate specialisaties gevolgd in hun interessegebied.
Het is belangrijk bij elke patiënt goed af te wegen met welke behandelingsmethode hij of zij het meeste baat zou hebben. Na een grondige kennismaking maken we samen een planning op met de ideale frequentie en de aangewezen behandelingstechnieken.
Elke behandelingsreeks start met een anamnese (vraagstelling) en een kinesitherapeutisch klinisch onderzoek waarin een aantal doelstellingen vastgelegd worden. Indien nodig wordt de patiënt voor verder onderzoek/behandeling doorverwezen binnen of buiten de groepspraktijk.
Wij werken zoveel mogelijk manueel (massage, stretching, mobilisaties,…) in combinatie met actieve oefentherapie, eventueel aangevuld met een easytape, omdat dit naar onze ervaringen de beste en snelste resultaten geeft. (Elektrotherapie, ultrasone-behandeling, warmte- en/of koude, en andere vormen van fysiotherapie worden enkel aangewend indien dit specifiek door uw arts wordt voorgeschreven of indien het een duidelijke meerwaarde aan de therapie kan geven.)
Als de pijn en eventuele zwelling afnemen, wordt er meer de nadruk gelegd op actieve oefentherapie. Hierbij leert de kinesitherapeut oefeningen aan om de beweeglijkheid, de kracht en de algemene conditie zo snel mogelijk te herwinnen.
Het hervatten van de activiteiten van het dagelijks leven zoals werkzaamheden, hobby en sport zijn hierbij het hoofddoel.
Onze oefenzaal is daarom uitgerust met professionele apparatuur zoals een loopband, een crosstrainer, een step, een cardio-fiets en allerlei oefenmateriaal. In de meeste gevallen is het lichaam verzwakt, en dient dus getraind te worden om terug op het niveau te komen van voor het letsel, aandoening of operatie.
Indien U een arbeidsongeval of sportletsel opgelopen hebt, of indien U een operatie gehad heeft aan een gewricht, een pees, een ligament, een spier of aan het hart, dan bent U bij ons in goede handen om te revalideren.
We zorgen er in teamverband voor dat de eventuele pijn en zwelling zo snel mogelijk afnemen en dat uw kracht en beweeglijkheid zo snel mogelijk toenemen.
We volgen regelmatig bijscholingen om up-to-date te blijven op het vlak van behandelingen en op het vlak van actieve oefentherapie.
Onze oefenzaal is ook helemaal uitgerust om U te helpen bij uw revalidatieproces.
Zo kan U zo snel mogelijk weer werken, sporten en hobby’s en activiteiten van het dagelijks leven weer zonder pijn uitoefenen.
Prenatale kinesitherapie: Verwacht je een kindje en wil je uitgebreid geïnformeerd worden over zwangerschap, arbeid, bevallen, borstvoeding en kraamtijd? Je krijgt een individuele begeleiding met plaats voor al je vragen en klachten. Je wordt lichamelijk, emotioneel en praktisch voorbereid op dit mooie moment in je leven. Start prenatale kinesitherapie: +/- 26 weken zwangerschap.
Postnatale kinesitherapie: Na de bevalling wordt er getracht terug ‘in vorm’ te komen door aangepaste oefeningen met het accent op kracht, uithouding en een goede houding. Naast het fysisch herstel is er ook ruimte voor mentale begeleiding en tips rond het nieuwe ouderschap. Start postnatale kinesitherapie: +/- 6 weken na de bevalling
Ademhalingskinesitherapie richt zich op het behandelen van patiënten met ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie, bronchitis, astma, longontsteking,… . Er wordt gebruik gemaakt van technieken waarbij de focus ligt op autogene drainage. Het draineren van de longen wordt door de patiënt zelf actief gedaan. De patiënt leert het mucus (slijmen) zelf te lokaliseren en er op een goede manier doorheen te ademen zodat het mucus los komt, verzameld kan worden, om ze dan efficiënt op te hoesten.
Een foutief of afwijkend ademhalingspatroon kunnen allerlei klachten veroorzaken. Bij deze patiënten wordt een correct ademhalingspatroon aangeleerd. Verder zijn ook de kracht en de inspanningscapaciteit van het respiratoir systeem belangrijke factoren in het verbeteren van de algemene toestand van een persoon.
Iedere sporter wil na een blessure zo snel mogelijk terug op het sportterrein staan om zijn/haar wedstrijd tot een goed einde te brengen. De sportkinesitherapeut kan hier op in spelen. Via een uitgebreid onderzoek en screening wordt de blessure in kaart gebracht. Hierbij kan het zijn dat er nog enige zwakke schakels worden gevonden, die dan ook bij het oefenprogramma worden opgenomen. Uiteindelijk wordt een ideale behandeling, bestaande uit kinesitherapeutische technieken, advies en een oefenschema, opgesteld.
Ons doel is om de atleet/atlete zo snel mogelijk terug te laten participeren in zijn/haar sport met een minimale kans op herval.